Einde ultrasoepel monetair beleid zorgt voor druk op de beurzen

door Redactie geplaatst op 20 januari 2016
De Fed die de rente weer optrekt weegt op de markten. De beurzen kleurden dan ook weer bloedrood vandaag.
"We beleven nu de keerzijde van de jarenlange monetaire stimulus", zegt econoom Raghuram Rajan. "De markten anticiperen op een verdere verstrakking van de centrale banken. De prijzen van activa zoeken naar een nieuw evenwicht. Het is niet echt duidelijk wat de fundamentele waarde van financiële activa momenteel is."

Volgens Bill Gross van Janus Capital bouwen handelaren de hefbomen af omdat er geen vooruitzicht is op aantrekkelijke economische groei. "Er zijn ook aanwijzingen van recessies die ontstaan in de groeilanden. Hierdoor worden aandelenposities afgebouwd", aldus nog Gross.

Andere strategen wijzen er dan weer op dat de Fed misschien minder snel de rente zal verhogen. De Fed had voor 2016 maar liefst 4 keer een renteverhoging gepland, maar de handel in de fed futures suggereert dat de markt momenteel slechts rekening houdt met 1 renteverhoging.
Verdere daling is 'buy of a lifetime'
Verdere daling is 'buy of a lifetime'
Update olie
Update olie

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.