Winst maken door emotieloos te handelen

door Steven Anthonis geplaatst op 3 april 2011
Minder traden zorgt vaak voor grotere winsten...

Voor beginnende traders is het niet gemakkelijk om winstgevend te worden. Vrijwel alle nieuwe traders maken precies dezelfde fout: ze traden te veel.

Beginnende traders laten zich leiden door hun emoties. Ze springen mee op de trein als de markten plots beginnen te bewegen. Vaak komen ze bedrogen uit: kort na de instap gaan de markten alweer de andere richting op. Deze traders zijn een speelbal voor de meedogenloze markten.

Emotionele impuls
Net na het afsluiten van een trade wordt vaak een nieuwe trade geopend vanuit een emotionele impuls.

Na een succesvolle trade voelen veel beleggers zich euforisch. Ze denken dat ze de markten te baas kunnen. Ze openen meteen een nieuwe trade om dat gevoel van euforie binnen enkele dagen opnieuw te kunnen beleven. Helaas is over de nieuwe trade niet goed nagedacht. Maar superbeleggers moeten niet nadenken over hun trades, toch?

Omgekeerd zien we net hetzelfde. Na een slechte trade willen beleggers wraak nemen op de markten. Ze willen het verloren geld terug verdienen. Opnieuw stappen ze in zonder een grondige analyse te maken. Of zonder na te denken over de risico's.

Het traden wordt zo een verslaving met precies dezelfde kenmerken als gelijk welke andere gokverslaving. Deze traders plakken zo vaak als mogelijk aan het pc scherm om de beurskoersen zenuwachtig op te volgen. Maar zonder emotionele rust zullen ze niet uit deze dodelijke financiële spiraal komen.

Leer koelbloedig handelen
Veel mensen erkennen niet dat ze teveel traden. Ze scheppen op over hun positieve trades en de grote verliezen worden dood gezwegen.

Die grote verliezen ontstaan natuurlijk omdat ze handelen zonder een deftig trading plan en zonder strikte risicobeheersing regels. En dat zijn twee dingen die absoluut noodzakelijk zijn om op een nuchtere en koelbloedige manier te handelen op de markten. Deze innerlijke rust zal zich vervolgens vertalen in veel betere trading resultaten.

Wilt u ook rust ervaren zoals een professionele handelaar? Lees dan mijn ebook Leren Traden.

Bescherm uw vermogen!
Bescherm uw vermogen!
The Intelligent Investor
The Intelligent Investor

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.