Zijn de beurskoersen te voorspellen met technische analyse?

door Steven Anthonis geplaatst op 12 augustus 2012
Er lijkt wel een eeuwige discussie aan de gang te zijn tussen de voor-en tegenstanders van technische analyse.
Deze column verscheen in juni in de nieuwsbrief van Binckbank.

De tegenstanders vinden dat je de toekomst niet van een grafiek kan aflezen. De voorstanders vinden dat de markt wel heel goed voorspelbaar is met grafieken in de hand. Wie heeft gelijk?  
Mensen vragen mij vaak of beurskoersen te voorspellen zijn met technische analyse. Mijn antwoord is steeds: soms wel, soms niet. Critici concluderen daaruit dat de methode dan maar in de prullenmand thuis hoort. Dat gaat echter een brug te ver: een juiste toepassing van de technische analyse maakt van u wel degelijk een betere belegger.

Hoe gebruik ik zelf de technische analyse? Ten eerste ga ik er niet van uit dat ik de markt kan voorspellen. Ik gebruik TA om de trend te bepalen en zoek vervolgens naar geschikte instappunten in de richting van die trend. Onfeilbaar is dat niet, maar met degelijk money management zal je winstgevend worden zelfs als je maar drie keer op de tien juist zit. Het is bijgevolg niet de technische analyse die uw succes bepaalt, maar wel het toegepaste money management.
Typisch aan mijn manier van werken is dat ik gebruik maak van scenario's. In een stijgende trend ben ik positief gestemd zolang de koersen boven kritische niveaus blijven. Dat wijst op kracht. In een dalende trend ben ik negatief gestemd zolang de koersen onder bepaalde barrières blijven. Het gebrek aan sterke sessies wijst op zwakte en bevestigt dat de trend dalend is.

Neem nu het onderstaande voorbeeld van Ford. Het aandeel liep mooi op in januari en schakelde in februari over naar een zijwaartse trend. Het aandeel steunde daarbij enkele keren rond de $12. Bij een analyse op 9 april was mijn conclusie duidelijk: ik was positief gestemd en rekende op een verderzetting van de stijging. Een stijging boven de 13 dollar zou het signaal zijn om de rally te hervatten. Tot zover het positieve scenario. Wat was het negatieve scenario dan? Een slot onder de $12 zou het beeld zwakker maken waarbij er meer ruimte zou vrijkomen voor een correctie naar lagere niveaus.Met die twee scenario’s in de hand worden posities ingenomen. Je wacht bijvoorbeeld op een doorbraak van de 13 dollar en stapt dan pas in. Of je speculeert erop dat de $12 de koers weer zou opvangen. In dat geval zou ik een stoploss instellen rond de $11.75. Op die manier geef je wat ruimte aan het aandeel om de steun aan een degelijke test te onderwerpen. Bij de twee groene pijlen ging het aandeel ook even kort onder de $12 piepen, waarna het herstel begon.
Op het vervolg van de grafiek zien we dat het aandeel onder de $12 daalde en dat het negatieve scenario dus uitwerking kreeg (rode pijl). In de daaropvolgende weken verzwakte het aandeel verder richting $10.


  
Tegenstanders van de technische analyse komen met zulke voorbeelden aandraven om aan te tonen dat de technische analyse niet werkt. Ik ben de eerste om toe te geven dat je met TA de markt niet altijd kan voorspellen. Maar dat neemt niet weg dat het een uitstekend instrument is om scenario’s in kaart te brengen. In het bovenstaande voorbeeld had je bijvoorbeeld een turbo short kunnen kopen bij een slot onder de $12. Alle redenen om positief te zijn waren dan immers vervallen.

Nogmaals: TA moet aangevuld worden met degelijk money management zodat de verliezen van uw foute trades ruimschoots gecompenseerd worden door de winsten op uw goede trades. Dat is ook het belangrijkste aandachtspunt in mijn boek ‘Leren Traden’.

Ik wil ook onderstrepen dat ik vrij dicht bij de basis van technische analyse blijf. Ik gebruik geen exotische indicatoren en ik ben een aanhanger van het KISS principe (=Keep It Simple and Stupid). Het opsporen van trends en het gebruik van steun en weerstand zijn al voldoende om scenario’s op te bouwen.

De grootste fout die beginners maken is teveel waarde hechten aan de technische analyse. Zo worden ze overmoedig en gaan ze trades plaatsen die eigenlijk te groot zijn voor hun account. Als de markt dan toch niet doet wat de belegger verwacht, dan lopen de verliezen vaak erg op. Als belegger moet je snel kunnen toegeven dat het uitgestippelde scenario foutief was. Op tijd verlies nemen, dat is één van de belangrijkste dingen die een trader moet leren. Veel belangrijker dan alle mogelijkheden van de technische analyse onder de knie proberen te krijgen!

Leer alles over technische analyse en traden in mijn boek Leren Traden!
Aegon favoriet
Aegon favoriet
ING kan even opleven
ING kan even opleven

Gerelateerde nieuwsberichten


'ECB maakt systeem kapot'

door Redactie geplaatst op 14 maart 2016
De ECB wil de inflatie kost wat kost dicht tegen de 2 procent brengen en wordt zo als het ware een kamikazepiloot. Dat zegt Nout Wellink, oud president van De Nederlandsche Bank.